Κονδυλώματα-HPV

Τα πιο συνήθη αφροδίσια νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή είναι τα κονδυλώματα, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις-ουρηθρίτιδες, η μολυσματική τέρμινθος, η μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, οι λοιμώξεις από τριχομονάδες, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη.

O ιός HPV είναι ένας ιός που μπορεί να προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, την περιπρωκτική περιοχή, τις παλάμες, τα πέλματα και πιο σπάνια σε ανοσοκατασταλμένους τον λάρυγγα και το στόμα. Υπάρχουν πάνω από 170 τύποι του ιού HPV από τους οποίους κάποιοι ευθύνονται για τα θηλώματα του δέρματος, άλλοι για τις μυρμηγκιές, ενώ πάνω από 45 ενοχοποιούνται για μόλυνση της γεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.

Οι ιοί HPV διακρίνονται τόσο σε χαμηλού κινδύνου (όπως π.χ. οι τύποι 6 και 11) που ευθύνονται για τα κονδυλώματα, όσο και υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. οι τύποι 16 και 18) που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου, του πρωκτού, του πέους, αλλά και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Υπότυποι χαμηλής επικινδυνότητας του ιού ΗPV είναι: 6,11,40,42,43,44,55,61,70,72,81,83,84,89. Υπότυποι υψηλής επικινδυνότητας του ιού HPV είναι : 16,18,31,33,35,39,45,51,52,53,56,58,59,66,68,70,73,82,85

Οι κοινές μυρμηγκιές που εμφανίζονται στα πέλματα και στις παλάμες συνήθως οφείλονται στους τύπους HPV 2,4,29. Τα κονδυλώματα είναι εξογκώματα στο δέρμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και γύρω από τον πρωκτό και προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) όπως 6,11,42,43,44.

Απαντήσεις

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με στενή δερματική επαφή. Η μετάδοση HPV γίνεται μέσω τριβής ή μικροτραυματισμών στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος κατά τη στενή και σεξουαλική επαφή ακόμα και αν το προσβεβλημένο άτομο δεν έχει ορατές βλάβες τη στιγμή της επαφής. Μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει και στο ίδιο άτομο από τη μια περιοχή στην άλλη. Μικροσωματίδια του ιού μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του δέρματος που υπάρχουν μικροτραυματισμοί.

Τα κονδυλώματα μπορεί να παρουσιάσουν συχνές υποτροπές όταν χρησιμοποιείται ξυραφάκι ή κερί ως μέθοδος αποτρίχωσης. Ο χρόνο επώασης του ιού ΗPV είναι από 6 εβδομάδες έως και 9 μήνες. Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν 6 εβδομάδες έως και 9 μήνες μετά την μόλυνση-επαφή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του ορθού, του πρωκτού, του οσχέου, του πέους και πιο σπάνια στο στόμα (άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

H μετάδοση HPV μπορεί να γίνει ακόμα και με χρήση προφυλακτικού, καθώς αυτό δεν καλύπτει όλες τις περιοχές του δέρματος που έρχονται σε δερματική επαφή. Η χρήση του προφυλακτικού αν και δεν προστατεύει πλήρως επιβάλλεται γιατί μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης άλλων σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων που μπορεί να υπάρχουν.

Δύο εμβόλια HPV είναι διαθέσιμα με σκοπό την προστασία λοίμωξης HPV στις γυναίκες. Η χρήση του εμβολίου δεν αντικαθιστά την χρήση προφυλακτικού, καθώς υπάρχουν δεκάδες σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εκτός από τον ιό HPV.

Ο HPV στους άνδρες εμφανίζεται σε πάνω από το 50% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Δεν νοσούν όλοι οι άνδρες με HPV, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός HPV στους άνδρες μένει σε λανθάνουσα (ανενεργή) φάση. Κάποιοι τύποι HPV όπως οι 16 και 18 έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του τύπου HPV με μια ειδική εξέταση PCR που απαιτεί την λήψη τεμαχίου δέρματος.

Πώς είναι τα κονδυλώματα;

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι μαλακά ανάγλυφα εξογκώματα με το χρώμα της σάρκας. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα και συνήθως εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στον κόλπο, στο αιδοίο, στο τράχηλο, στο πέος, στον πρωκτό ή στην ουρήθρα. Επίσης, είναι δυνατό, αλλά μάλλον απίθανο, να εμφανιστούν στο στόμα, στα χείλη, στη γλώσσα και στον ουρανίσκο ή στο λαιμό.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως 6 εβδομάδες έως 7 μήνες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί και περισσότερο. Μετά την μόλυνση με τον υιό των κονδυλωμάτων, ανάλογα το επίπεδο του ανοσοποιητικού του οργανισμού μπορεί να υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση, να εκδηλωθούν υποκλινικές βλάβες (φαίνονται μόνο με μεγεθυντικό δερματολογικό φακό), ή κλινικές βλάβες (εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος που μπορεί να έχουν το σχήμα κουνουπιδιού).

Η ισορροπία ανάμεσα στο επίπεδο του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στο ιικό φορτίο συντελεί έτσι ώστε οι βλάβες από την λανθάνουσα κατάσταση, να γίνουν υποκλινικές βλάβες και στη συνέχεια κλινικές βλάβες. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν έχει εμφανή κλινικές βλάβες κονδυλωμάτων. Μερικές φορές, τα κονδυλώματα μεγαλώνουν πιο γρήγορα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι εξασθενημένο από HIV, χημειοθεραπεία, ναρκωτικά ή ακόμα και λόγω υπερβολικού καπνίσματος, έλλειψης ύπνου και κακής διατροφής.

Στο ιατρειο, μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του τύπου HPV με μια ειδική εξέταση PCR που απαιτεί την λήψη τεμαχίου δέρματος από κάποια περιοχή του δέρματος της γεννητικής περιοχής με κλινικές-υποκλινικές βλάβες του HPV–κονδυλωματα. Για τη διενέργεια του HPV DNA τεστ σε περίπτωση κονδυλωμάτων πραγματοποιείται λήψη τεμαχίου δέρματος με τοπική αναισθησία από κάποια υπάρχουσα βλάβη HPV.

Θεραπεία και HPV

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HPV στους άνδρες όταν είναι ασυμπτωματικοί, οπότε ο Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος θα πρέπει να βοηθήσει τον ασθενή να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του συστήμα (π.χ. καλή διατροφή, διακοπή καπνίσματος) με σκοπό την πρόληψη εξάρσεων του ιού. Σε περίπτωση που τεθεί η διάγνωση κονδυλωμάτων στο δέρμα, επιβάλλεται να αφαιρούνται όχι μόνο για λόγους αισθητικούς αλλά και γιατί έχουν μεγάλο ιϊκό φορτίο καθώς αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

• Co2 Laser
• Εξάχνωση με διαθερμοπηξία
• Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
• Χειρουργική αφαίρεση
• Φαρμακευτικές κρέμες